Informacioni kozmik

Lajme nga industria hapësinore dhe satelitore

Gjithësi NASA

Një mision i përbashkët i NASA-s dhe Agjencisë Italiane të Hapësirës lidhur me ndotjen e ajrit

Imazhi me shumë kënd për aerosolet (MAIA) është një mision i përbashkët i NASA-s dhe Agjencisë Italiane të Hapësirës Agenzia Spaziale Italiana (ASI). Misioni do të studiojë se si ndotja e grimcave të ajrit ndikon në shëndetin e njeriut. MAIA shënon herën e parë që epidemiologët dhe profesionistët e shëndetit publik janë përfshirë në zhvillimin e misionit satelitor të NASA-s për të përmirësuar shëndetin publik.


Para fundit të vitit 2024 do të lançohet observatori MAIA. Përbërja përbëhet nga një instrument shkencor i zhvilluar nga Laboratori Jet Propulsion i NASA-s në Kaliforninë Jugore dhe një satelit ASI i quajtur PLATiNO-2. Të dhënat e mbledhura nga sensorët e tokës, observatori dhe modelet atmosferike do të analizohen nga misioni. Rezultatet do të krahasohen me të dhënat për lindjet, shtrimet në spital dhe vdekjet mes njerëzve. Kjo do të hedhë dritë mbi efektet e mundshme shëndetësore të ndotësve të ngurtë dhe të lëngshëm në ajrin që thithim.


Aerosolet, të cilat janë grimca të ajrit, janë lidhur me disa probleme shëndetësore. Kjo përfshin kancerin e mushkërive dhe sëmundjet e frymëmarrjes si sulmet në zemër, astma dhe goditjet në tru. Përveç kësaj, ka efekte negative riprodhuese dhe perinatale, veçanërisht lindja e parakohshme si dhe foshnjat me peshë të ulët të lindjes. Sipas David Diner, i cili punon si hetues kryesor në MAIA, toksiciteti i përzierjeve të ndryshme të grimcave nuk është kuptuar mirë. Prandaj, ky mision do të na ndihmojë të kuptojmë se si ndotja e grimcave të ajrit përbën një kërcënim për shëndetin tonë.


Kamera spektropolarimetrike me majë është mjeti shkencor i observatorit. Spektri elektromagnetik ju lejon të bëni fotografi dixhitale nga kënde të ndryshme. Kjo përfshin rajonet infra të kuqe afër, të dukshme, ultravjollcë dhe me valë të shkurtra. Duke studiuar modelet dhe prevalencën e problemeve shëndetësore që lidhen me cilësinë e dobët të ajrit, ekipi shkencor i MAIA do të kuptojë më mirë. Kjo do të bëhet duke përdorur këto të dhëna për të analizuar madhësinë dhe shpërndarjen gjeografike të grimcave në ajër. Përveç kësaj, ata do të analizojnë përbërjen dhe bollëkun e grimcave të ajrit.


Në historinë e gjatë të bashkëpunimit midis NASA dhe ASI, MAIA përfaqëson majën e asaj që NASA dhe organizatat ASI kanë për të ofruar. Kjo përfshin të kuptuarit, aftësinë dhe teknologjinë e vëzhgimit të tokës. Francesco Longo, kreu i Divizionit të Vëzhgimit të Tokës dhe Operacioneve të ASI, theksoi se shkenca e këtij misioni të kombinuar do t'i ndihmojë njerëzit për një kohë të gjatë.


Marrëveshja, e cila u nënshkrua në janar 2023, vazhdoi partneritetin e gjatë midis ASI dhe NASA. Kjo përfshin nisjen e misionit Cassini në Saturn në 1997. CubeSat i lehtë italian i ASI-së për asteroidët e imazhit (LICIACube) ishte një komponent kyç i misionit DART (Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit) të NASA-s 2022. Ai u transportua si ngarkesë shtesë në anijen kozmike Orion gjatë misionit Artemis I.