Космички информации

Вести од вселенската и сателитската индустрија

Космосот НАСА

Заедничка мисија на НАСА и Италијанската вселенска агенција поврзана со загадувањето на воздухот

Повеќеаголна слика за аеросоли (МАИА) е заедничка мисија на НАСА и Италијанската вселенска агенција Agenzia Spaziale Italiana (АСИ). Мисијата ќе проучува како загадувањето со честички во воздухот влијае на здравјето на луѓето. МАИА го означува првпат епидемиолозите и професионалците од јавното здравје да бидат вклучени во развојот на сателитската мисија на НАСА за подобрување на јавното здравје.


Пред крајот на 2024 година ќе биде лансирана опсерваторијата МАИА. Составот се состои од научен инструмент развиен од лабораторијата за млазен погон на НАСА во Јужна Калифорнија и сателит ASI наречен PLATiNO-2. Податоците собрани од сензорите на земјата, опсерваторијата и атмосферските модели ќе бидат анализирани од мисијата. Резултатите ќе се споредат со податоци за раѓања, хоспитализации и смртни случаи меѓу луѓето. Ова ќе фрли светлина врз потенцијалните здравствени ефекти од цврстите и течните загадувачи во воздухот што го дишеме.


Аеросолите, кои се честички во воздухот, се поврзани со неколку здравствени проблеми. Ова вклучува рак на белите дробови и респираторни заболувања како што се срцеви напади, астма и мозочни удари. Покрај тоа, постојат репродуктивни и перинатални негативни ефекти, особено предвремено породување, како и доенчиња со мала тежина при раѓање. Според Дејвид Дајнер, кој работи како главен истражувач во MAIA, токсичноста на различните мешавини на честички не е добро разбрана. Затоа, оваа мисија ќе ни помогне да разбереме како загадувањето со честички во воздухот претставува закана за нашето здравје.


Зашилената спектрополариметриска камера е научна алатка на опсерваторијата. Електромагнетниот спектар ви овозможува да фотографирате дигитални фотографии од различни агли. Ова ги вклучува блиските инфрацрвени, видливите, ултравиолетовите и инфрацрвените региони со кратки бранови. Со проучување на моделите и распространетоста на здравствените проблеми поврзани со лошиот квалитет на воздухот, научниот тим на MAIA ќе добие подобро разбирање. Ова ќе се направи со користење на овие податоци за да се анализира големината и географската дистрибуција на честичките во воздухот. Покрај тоа, тие ќе го анализираат составот и изобилството на честички во воздухот.


Во долгата историја на соработка помеѓу НАСА и АСИ, МАИА го претставува врвот на она што НАСА и организациите на АСИ имаат да понудат. Ова вклучува разбирање, владеење и технологија за набљудување на земјата. Франческо Лонго, шеф на Одделот за набљудување и операции на Земјата на ASI, нагласи дека науката за оваа комбинирана мисија ќе им помага на луѓето долго време.


Договорот, кој беше потпишан во јануари 2023 година, го продолжи долгогодишното партнерство меѓу АСИ и НАСА. Ова го вклучува лансирањето на мисијата Касини на Сатурн во 1997 година. Лесниот италијански CubeSat за сликање на астероиди (LICIACube) на ASI беше клучна компонента на мисијата на НАСА 2022 DART (Двоен тест за пренасочување на астероиди). Беше пренесен како дополнителен товар на вселенското летало Орион за време на мисијата Артемида I.